Cercador

Establiments / Equipaments adherits

Comparteix a:

El projecte

El projecte "No Puc Esperar!"

NPE (NO PUC ESPERAR!) És un projecte pensat per facilitar el dia a dia a aquelles persones que necessiten utilitzar un lavabo de manera urgent, a causa d'un problema mèdic no contagiós.

Aquesta iniciativa va ser creada el 2013 per l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i per la Unitat de Malalties Inflamatòries Intestinals (MII) de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta.

Els destinataris d'aquesta iniciativa són pacients de malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa), pacients ostomitzats o colectomitzats, pacients intervinguts de càncer de recte, i aquells pacients que els metges col·laboradors en el projecte considerin necessari incloure.

Un dels problemes que més preocupa a totes aquestes persones és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar a al lavabo. A algunes d'elles els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo disponible quan ho necessiten, i això fa que disminueixi la seva qualitat de vida.

L'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) emet les targetes NPE per a ús d'aquests pacients, però són els metges dels hospitals col·laboradors els que les lliuren als que ells considerin necessari. Les targetes són gratuïtes i no tenen nom, però estan numerades per seguir un control de lliurament. ACCU Catalunya i altres agents promotors de la xarxa treballaran per realitzar acords de col·laboració amb establiments i equipaments perquè autoritzen l'ús dels seus lavabos, el més ràpidament possible i gratuïtament, als portadors de la targeta NPE.

Per això, és fonamental la col·laboració de diferents sectors:

  1. Equips mèdics d'Unitats MII i Serveis d'Aparell Digestiu dels Hospitals Col·laboradors que lliuren les targetes "No puc esperar!" als pacients que la necessiten
  2. Ajuntaments i entitats públiques que conscienciïn i informin sobre aquest problema, s'adhereixin els lavabos dels seus equipaments a el projecte, i fomentin l'adhesió d'associacions i establiments a NPE
  3. Associacions de Comerciants i Hostaleria disposats a facilitar l'entrada ràpida i gratuïta als seus lavabos per part dels pacients portadors de la targeta, a més de procurar la difusió de el projecte entre els seus associats.
  4. Voluntaris que difonguin el projecte i que col·laborin en les tasques administratives i de suport

NPE és un projecte que té dues finalitats:

  • Facilitar als pacients l'accés ràpid i gratuït als lavabos en qualsevol lloc en què ho necessitin.
  • Conscienciar la societat sobre les malalties inflamatòries intestinals i les necessitats dels que les pateixen.

D'aquesta manera, NPE ajuda a millorar la qualitat de vida d'aquests pacients.

NPE compta amb el suport de el Consell Consultiu de Pacients de Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de GETECCU (Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa) de la Societat Catalana de Digestologia, i de l'Institut Català de la Salut - ICS.