Cercador

Establiments / Equipaments adherits

  • Inici
  • >
  • Notícies
  • >
  • ACCU Catalunya implementarà No puc esperar! amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa
Comparteix a:

28 Abril 2017

ACCU Catalunya implementarà No puc esperar! amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa

L’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya implementarà el projecte "No puc esperar!" a tot Catalunya amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”

 

A Catalunya hi ha aproximadament 30.000 pacients amb malalties inflamatòries intestinals (MII), que engloba la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és una malaltia crònica que afecta l’aparell digestiu, que de moment no es pot curar, i que no és contagiosa. La malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa són les principals malalties inflamatòries intestinals. Ambdues causen inflamació del tub digestiu, fet que pot causar dolor, diarrees i sagnat, però existeixen diferències entre elles: mentre que la colitis ulcerosa afecta al còlon, a la malaltia de Crohn la inflamació pot localitzar-se a qualsevol part del tracte digestiu, des de la boca fins a l’anus.

En el dia mundial de les MII, que es commemora el 19 de maig a més de 40 països, ACCU Catalunya vol sensibilitzar sobre l’impacte que les MII tenen en els pacients, alhora que pretén animar als pacients a contactar amb l’associació per sumar esforços, ampliar informació sobre les MII, i conèixer els seus projectes creats per a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

No puc esperar!®

És un projecte pensat per a totes aquelles persones que per algun problema mèdic, no contagiós, com és la MII, necessiten utilitzar urgentment un lavabo. Un dels problemes que més preocupa a aquests pacients és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar al lavabo. A algunes persones els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo disponible quan ho necessiten, i això els limita el poder normalitzar la seva vida.

Davant aquesta necessitat social, ACCU Catalunya i l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, van impulsar, a finals de l’any 2013, "No puc esperar!" un projecte comunitari d’alt impacte social. Es basa en la signatura d'acords de col·laboració amb institucions, entitats públiques, hospitals, associacions de comerciants i hostaleria, establiments, etc., amb la finalitat que autoritzin l'ús dels seus lavabos als portadors de les targetes "No puc esperar!”, que lliuren els metges dels l’Hospitals col·laboradors. Les targetes son gratuïtes i anònimes, però són numerades per poder portar el control de targetes lliurades.

Enguany és el segon any que l’Obra Social “la Caixa” col·labora amb el projecte No puc esperar! per reforçar la seva implementació als territoris on ja existeix i per facilitar-ne l’entrada a nous territoris. El 2017 l’acord s’ha ampliat per incloure al projecte voluntaris de la xarxa de “la Caixa”.

Al llarg d’aquests 3 anys de funcionament del projecte, ACCU Catalunya ha facilitat ja que més de 1.000 pacients puguin fer ús d’una targeta d’ús prioritari de 2.955 lavabos a Catalunya, gràcies als acords de col·laboració amb 92 municipis i 26 hospitals arreu de Catalunya. Són aquests Hospitals Col·laboradors els que, a través de les Unitats de MII o als Serveis de l'Aparell Digestiu, lliuren les targetes "No puc esperar!" als pacients que, per criteri clínic, la necessitin.

La iniciativa, que en un inici estava adreçada a pacients amb malaltia de Crohn o Colitis Ulcerosa, va ampliar els beneficiaris als pacients ostomizats per patologies digestives, colectomitzats, intervinguts de càncer de recte, amb incontinència fecal, i a pacients amb altres patologies digestives.

El 4 de maig del 2017, es va aprovar per unanimitat a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya la “Proposta de resolució sobre el suport als malalts de Crohn i colitis ulcerosa i al projecte No puc esperar!”.

El projecte compta amb el suport del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), Institut Català de la Salut, Societat Catalana de Digestologia, Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU).  

ACCU Catalunya

L’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya, que va néixer al 1992, desenvolupa projectes i activitats per ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients i els seus familiars. Treballa per informar i sensibilitzar la societat sobre les necessitats dels malalts. Ajuda a fomentar la investigació i la formació sobre les Malalties Inflamatòries Intestinals (MII).

L’entitat agrupa a més de 850 socis i compta amb més de 75 voluntaris que participen en els seus projectes.

Obra Social “la Caixa”: Més compromesos que mai

L’Obra Social ”la Caixa” ha consolidat la seva activitat durant el 2016 amb l’objectiu de construir una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més ho necessiten. L’any passat, i a través de l’Obra Social,  ha atès 9,9 milions de beneficiaris que van participar en 46.209 iniciatives. De cara al 2016, l’entitat disposa d’un pressupost de 500 milions d’euros, la mateixa partida que els vuit anys anteriors i que la consolida com la fundació més important de tot l’Estat espanyol per recursos invertits en acció social i en una de les més importants d’Europa i d’arreu del món. Els programes socials continuaran essent prioritaris aquest any, amb la lluita contra la pobresa infantil i el foment de l’ocupació com a principals banderes.